Het IJsselfestival Zutphen

Zondag 30 juni 2019Hoog bezoek!
Het Koninklijk Jacht de Piet Hein komt naar het IJsselfestival in Zutphen.
Meevaren met De Piet Hein is dan ook mogelijk vanaf de IJsselkade . Hierover later meer info.

Koninklijk geschenk
Het luxe jacht ‘Piet Hein’ was het nationale geschenk aan prinses Juliana en prins Bernhard ter gelegenheid van hun huwelijk op 7 januari 1937. Na de bekendmaking van hun verloving in september 1936 werd het Algemeen Comité tot aanbieding van het nationaal huwelijksgeschenk opgericht. Het ingezamelde geld was bestemd voor de bouw van het jacht en de renovatie van Paleis Soestdijk. Het prinselijk paar gaf de voorkeur aan een motorjacht, geschikt voor de Nederlandse binnenwateren.

Op 25 maart 1937 vond de kiellegging plaats, 14 augustus werd het schip te water gelaten en op 28 augustus 1937 werd het schip als geschenk overhandigd.

Roerige tijden
In de periode 1937-1940 is het jacht intensief gebruikt. Vrijwel elk buitenlands staatshoofd verliet ons land pas na een tocht met de ‘Piet Hein’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerden de Duitsers het schip. Na de capitulatie werd het in slechte staat teruggevonden in Hamburg. De koninklijke familie bracht de ‘Piet Hein’ na een uitgebreide restauratie wederom in de vaart en gebruikte het veelvuldig voor privétochten en officiële gelegenheden. In 1953 werd het tijdens de Watersnoodramp als evacuatieschip ingezet.

Nationaal maritiem erfgoed
In 1979 werd duidelijk dat prinses Juliana en prins Bernhard het schip wilden afstaan aan een op te richten stichting om het schip een ideële en museale bestemming te geven. Op 17 december 1980 gingen zij voor de laatste keer aan boord voor een korte vaartocht vanaf de Rotterdamse Parksluizen naar de Coolhaven en droegen het schip vervolgens over aan de stichting.

Het motorjacht onderging in de periode 1985-1990 een grondige renovatie en begon vervolgens aan een tweede leven.
https://piethein.nu/nl-NL/

Varen op het Koninklijk jacht Piet Hein

Op maandag 1 juli vaart het koninklijk jacht Piet Hein vanaf de IJsselkade in Zutphen. In een vaartocht van 2 uur kan je genieten van het uitzicht vanaf het water en dat alles in een bijzondere ambiance met koninklijke klasse en een rijke historie. Het luxe schip met een indrukwekkende lengte van 31 meter was het nationale huwelijksgeschenk in 1937 aan prinses Juliana en prins Bernhard. Sindsdien hebben vele bijzondere gasten op het dek gestaan. De koninklijke charme is nog altijd aanwezig in de stijlvolle inrichting, de teakhouten afwerking en de mahoniehouten stuurhut.

Wil jij op mee varen op deze prachtige boot. Reserveer je plek via de VVV Zutphen, reserveren kan via info@inzutphen.nl en 0575 84 45 38. Reserveren is gewenst er is een maximale groepsgrootte van 30 personen. 

  • Volwassenen € 17,50
  • Kinderen Gratis tot 12 jaar

https://www.inzutphen.nl/nl/evenementen/489059064/varen-op-het-koninklijk-jacht-piet-hein 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info